Reproduktion

Vi foretager drægtighedsundersøgelser og follikkelkontroller samt kunstig inseminering på hopper.


Vi benytter en moderne og transportabel ultralydsscanner og kan derfor tilbyde scaning hos såvel klienten som på klinikken.

Brunst

Hopper kommer normalt i brunst i det tidlige forår og brunsten varer normalt indtil efteråret. Brunsten varer typisk 4-6 dage og med et interval på cirka 21 dage mellem brunsterne. Flere hopper viser tydelig brunst, andre hopper kan være svære at vurdere, hvorfor det kan være hensigtsmæssigt at lade dyrlægen fastlægge hoppens cyklus. Cyklus fastlægges ud fra ydre observationer, håndprøvning eller ultralydsscanning. Ved en ultralydsscanning måles foliklerne og væske samt brunstødem vurderes. Mange andre gynækologiske forhold som cyster og tumorer vil også kunne afklares ved hjælp af ultralyd.


​Insemination

Insemination med frisk sæd er den mest almindelige metode. Hoppen vaskes grundigt og halen bandageres. Herefter fører dyrlægen sin hånd op gennem hoppens skede, en finger styrer katheteret op i livmodermunden, hvor sæden sprøjtes imod den side, hvor æglæsningen forventes at ovulere.​


​​

Drægtighed

Allerede på 16. dagen kan en scanning afgøre om hoppen er drægtig. Dette er hensigsmæssigt at vide af hensyn til det videre forløb og planlægning, endvidere vil en eventuel tvillingedrægtighed kunne afsløres på dette tidspunkt. Tvillingedrægtighed har en dårlig prognose og derfor ikke særlig ønskværdige. Ved en tvillingedrægtighed plejer vi at scanne påny efter ca 10 dage, hvor det i mange tilfælde viser sig, at den ene fosterblære er gået til grunde ellers kan dyrlægen, i de tilfælde hvor de ligger adskilt, "klemme" den ene væk.

img_3777

​Håndprøven benyttes fra 70-90 dage. Denne undersøgelse er hensigtsmæssig af hensyn til det videre forløb og planlægning. Ofte gør hingsteforholdere også her krav på 2. bedækningsrate samt i forsikringsøjemed, idet man her har mulighed for at tegne følforsikring. Hoppens drægtighedsperi-ode er noget mere usikker end øvrige husdyr. Men varer normal 11 måneder +/- 1 måned.

img_3763

DØGNTELEFON

86 600 940

Telefonkonsultation ved dyrlæge Anders Kragh på hverdage mellem kl 7-9.

Herefter tager vi telefonen i det

omfang vi er ledige. 

Ved akut behov for dyrlæge 

og dit opkald ikke besvares - 

læg da en besked eller prøv senere

 

ÅBNINGSTIDER:

​Mandag kl 7.00-16.00

Tirsdag kl 7.00-16.00

Onsdag kl 7.00-16.00

Torsdag kl 7.00-16.00 

Fredag kl 7.00-14.00

          

Udenfor åbningstiderne, i weekender og helligdage viderestilles telefonen til vagthavende dyrlæge

​Firmainformation

AK Hestepraksis

CVR: 28637020

Adresseinformation

Bisballevej 40

8800 Viborg

Kontaktinformation