Kastrationer

En kastration er en operation hvor begge tekstikler fjernes

Hingste har normalt begge tekstikler i pungen, men hos nogle hingste er den ene eller begge testikler ikke faldet ned og hesten er så kryptochid. Hvis bare den ene testikkel mangler, betegner man hesten som klaphingst og mangler den begge benytter man betegnelsen urhingst.

Hvornår kan hingsten kastreres

Hingsten kan kastreres efter ønske, men de fleste vælger at kastrere hingsten omkring 1-2 års alderen. Hingsten bliver normalt kønsmoden omkring 1 års alderen og kan der bedække.


Andre ønsker at vente til efter 3 års alderen, idet de mener at hesten i så fald udvikler mere hingstepræg, men jo længere man venter jo flere komplikationer kan der opstå.


Vi anbefaler at kastrere hingsten i foråret eller efterår, så gener fra insekter minimeres.


​Hvordan kastreres hingsten

En kastration er en operation, der skal udføres af en dyrlæge. Operationen udføres oftest stående efter hesten har fået en bedøvende sprøjte. Herefter anlægges lokalbedøvelse i pungen og tektiklerne fjernes gennem 2 snit i pungen.
Under specielle forhold kan hesten total bedøves, så den ligger ned.

kastration

Efterbehandling

De første 3-4 timer efter operationen anbefaler vi at hesten kommer på boks, så den kan observeres for komplikationer (se afsnittet om risici). Herefter anbefaler vi at hesten kommer på fold, så den kan motionere sig og reducere hævelsen. Efter det 1. døgn må hesten gerne motioneres let dagligt.


Hesten skal de første 3 uger have ekstra omsorg og man skal undgå den bliver våd og kold af hensyn til hestens modstandskaft. Hesten skal observeres og dyrlægen bør kontaktes, hvis hesten virker sløj, får feber, voldsom hævelse eller hvis pus flyder fra operationssåret.

Risici

Der er risici ved enhver operation, men langt de fleste kastrationer forløber fuldstændig komplikationsfrit og efter 2-3 uger kan hesten gradvis vende tilbage til normalt arbejde.


Under selve indgrebet ses sjældent komplicationer, men i timerne efter skal hesten observeres for blødning og i værste fald fremfald af bughuleorganer.


De fleste heste vil hæve meget, maximalt efter 3-4 dage og hævelsen skal herefter aftage. Dette er normalt, men hæver operationssåret pludselig op efter 1-2 uger, skal dyrlægen kontaktes, idet såret muligvis har lukket sig uden at være helet op fra bunden. Infektion i såret er den hyppigste komplikation, så kontakt dyrlægen, hvis hesten virker sløj, får feber eller det flyder med pus fra såret.

DØGNTELEFON

86 600 940

Telefonkonsultation ved dyrlæge Anders Kragh på hverdage mellem kl 7-9.

Herefter tager vi telefonen i det

omfang vi er ledige. 

Ved akut behov for dyrlæge 

og dit opkald ikke besvares - 

læg da en besked eller prøv senere

 

ÅBNINGSTIDER:

​Mandag kl 7.00-16.00

Tirsdag kl 7.00-16.00

Onsdag kl 7.00-16.00

Torsdag kl 7.00-16.00 

Fredag kl 7.00-14.00

          

Udenfor åbningstiderne, i weekender og helligdage viderestilles telefonen til vagthavende dyrlæge

​Firmainformation

AK Hestepraksis

CVR: 28637020

Adresseinformation

Bisballevej 40

8800 Viborg

Kontaktinformation