Kiropraktik

Kiropraktik er en forholdsvis ny behandlingsform, men har på verdensplan har manuel terapi været anvendt i over 5000 år. IVCA regi findes der i USA tre veterinærkiropraktikskoler og to i Tyskland. Herhjemme er der endnu kun få behandlere, og kun dyrlæger eller humankiropraktorer kan tage uddannelsen.

Egne forudsætninger

I 1991 blev jeg uddannet dyrlæge fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Efterfølgende arbejdede jeg 14 år i blandet praksis med primær beskæftigelse inden for heste. Den 1. juli 2005 startede jeg min egen Heste- & Stordyrspraksis, og samtidig påbegyndte jeg efteruddannelsen til veterinærkiropraktor.

Uddannelsen er foregået ved Backbone-Academy i Tyskland, og i marts 2006 afsluttede jeg eksamen med IVCA og AVCA certificering.

Jeg er uddannet til at varetage kiropraktik på katte, hunde og heste.

Hvad er kiropraktik

Kiropraktik er en manuel terapiform, som anvendes til såvel akutte som kroniske problemer. Kiropraktisk behandling kan ikke erstatte traditionel dyrlæge behandling, men er et godt supplement i undersøgelsen og behandling af mange helbreds- og præstationsproblemer. Formålet er at forbedre eller genoprette bevægeligheden i kroppens led.

Kiropraktik kan anvendes ved funktionsforstyrrelser i rygsøjlen og deraf følgende funktionsforstyrrelser i nervebaner og muskler.


Ved funktionsforstyrrelser vil leddenes og musklernes normale funktion hæmmes, og der kan opstå smerte, stivhed og muskelspændinger. leddene vil opleves som fastlåste og bevægeligheden reduceret. Funktionsforstyrrelser i rygsøjlen påvirker nervebaner udgående fra rygmarven, og da alle organer har nerveforbindelser med rygmarven, vil også de kunne påvirkes. Derfor kan man ved funktionsfortyrrelser se ret komplekse symptomer.

Symptomer

Når der opstår en funktionsforstyrrelse i ryggen, mister hesten sin fleksibilitet, hvilket resulterer i stivhed og nedsat ydeevne.

​De hyppigste symptomer er:​

  • Smerte
  • Irritabilitet, ændret adfærd eller udstråling
  • Følsomhed ved berøring
  • Ændret bevægelsesmønster, f.eks går på to spor, hovedrysten
  • Stivhed ved bestemte bevægelser, retninger
  • Haltheder
  • Problemer med at gå til "biddet", at samle hesten eller manglende fremaddrift
  • Forkert eller uensartet muskelfylde


Mulige årsager​ - Flere forhold kan forårsage unormal eller hæmmet bevægelighed i rygsøjlen​​

  • Skader eller fald, uheld, fastlægning
  • Træning - alt fra almindelig til hård træning
  • Saddel- og seletøjsproblemer
  • Beskæring og skoning samt mangelfuld hovpleje
  • Tandproblemer
  • Foling
  • Bygningsfejl hos hesten

Kiropraktisk behandling​

Kiropraktik giver i supplement med traditionel dyrlægebehandling et mere nuanceret billede af hestens tilstand samt et ekstra redskab i behandlingen.

Hesten undersøges stående og i bevægelse. Til undersøgelsen bruges en "balle" til at stå på, som først må introduceres for hesten, så den bliver fortrolig med dem. Hvert enkelt af rygsøjlens led undersøges. Ved reduceret bevægelighed eller fastlåsninger i rygsøjlens led og lemmer, behandles låsningen ved en kort hurtig bevægelse med hånden i præcis den rette vinkel. De fleste heste accepterer undersøgelsen og behandlingen uden tegn på smerte. Efterfølgende ses der ofte træthed i en dag eller to. Selve undersøgelse og behandling foregår uden bedøvelse eller beroligende medicin og tager ca. 1 time.

Efterbehandling

De første dage efter kiropraktisk behandling må hesten kun arbejdes let. Hesten kan de første dage have ømme muskler - specielt efter de første behandlinger.


Det er ret individuelt, hvor mange behandlinger hesten skal have, men i mange tilfælde ses der efter en enkelt behandling umiddelbare resultater, og ofte kan hesten nøjes med en til fire behandlinger. Ved kroniske problemer tager det sædvanligvis længere tid, hvorimod hesten med akutte problemer responderer hurtigt på en behandling.


Ved behov for efterfølgende behandling kan dette ske efter 2-6 uger.


I bestræbelsen på at finde den medvirkende årsag til funktionsforstyrrelsem bør andre terapeutiske tiltag overvejes , så som medicinsk behandling, tandundersøgelser/-behandling, saddeltilpasning, fysioterapi, beskæring/beslag eller ændrede træningstiltag for såvel hest som rytter.

DØGNTELEFON

86 600 940

Telefonkonsultation ved dyrlæge Anders Kragh på hverdage mellem kl 7-9.

Herefter tager vi telefonen i det

omfang vi er ledige. 

Ved akut behov for dyrlæge 

og dit opkald ikke besvares - 

læg da en besked eller prøv senere

 

ÅBNINGSTIDER:

​Mandag kl 7.00-16.00

Tirsdag kl 7.00-16.00

Onsdag kl 7.00-16.00

Torsdag kl 7.00-16.00 

Fredag kl 7.00-14.00

          

Udenfor åbningstiderne, i weekender og helligdage viderestilles telefonen til vagthavende dyrlæge

​Firmainformation

AK Hestepraksis

CVR: 28637020

Adresseinformation

Bisballevej 40

8800 Viborg

Kontaktinformation